Élet a téli talajban

A tél beköszöntével nemcsak a talaj feletti világ, hanem a talaj alatti is jelentős átalakuláson megy át. Az egynyári növények elpusztultak ugyan, az áttelelők ugyanakkor jelentős mennyiségű szénhidrátot raktározva a gyökerekben, várják a tavasz eljövetelét.

Azt gondolnánk, a mikrobiális talajélet is megszűnt létezni a fagyott talajban, ám ez egyáltalán nincs így. A talaj ugyanis védi az övéit: a gyökereket, a baktériumokat, gombákat és a benne élő állatokat is.
A téli hótakaró segítségére van ebben, hiszen jelentős mértékben csökkenti a talaj hőveszteségét. A hóval nem borított lehűlő, vagy akár átfagyó talajban az igazi védelmet a szerves anyagok és a humusz jeleneti. A baktériumok jelentős része a humuszanyagok védelmében „hibernalizálódhat”, ám nagyobb részük anyagcsere folyamatait is fenntartja ebben a környezetben. Több kutatás is bizonyítja, hogy a mérsékelt klímán a téli talajok biológiai aktivitása leginkább egy nyár végi periódushoz hasonlítható, még akkor is, ha a szaporodási, növekedési ráta elmaradhat valamelyest a nyári periódushoz viszonyítva. A hideg talaj élettanilag száraz, és mint ilyen a vízhez való hozzáférést korlátozza ebben az időszakban.

A gabonafélék gyökerein és közelében élő baktériumok száma a tél végére akár növekedést is mutathat, így a tavasz beköszöntével, a növényi gyökerek fejlődéséhez minden adott lesz, a metabolikus folyamatok intenzitása növekedésnek indul.
A fagyhatásnak erősebben kitett, a mélyebb rétegekig átfagyó, hótakaróval nem védett, szerves anyagokban szegény, növényi részekkel nem takart talajban sincs minden veszve, hiszen a baktériumok nagy része megfagyhat anélkül, hogy a sejtmembránjaikban kárt tennének a kialakuló jégkristályok. Ennek, a sejt számára végzetes folyamatnak a kivédésére speciális fehérjéket használnak a mikrobák.

Magunk is tehetünk annak érdekében, hogy talajaink képesek legyenek védelmi funkciójuk ellátására a téli hónapokban is. Takarónövények alkalmazásával – gyökérfolytonossággal – hosszú ideig fenn tudjuk tartani a talajéletet, az elpusztult, elfagyott szervesanyag a talajra borulva védi azt a nagyobb hőingadozásoktól. A mulcshagyó talajműveléssel szintén elérhetjük, hogy a talaj hőingadozása ne legyen nagymértékű. A talaj szervesanyag-készletének növelésével tehát komplex módon segítjük a talajmikrobákat.

2019-01-25T09:07:39+00:00