Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a Növénytermesztésért Termékdíj pályázaton belül két kategóriára lehetett jelentkezni, amelyekre összesen 28 pályázat érkezett. A beküldött anyagok színvonala a korábbi éveknek megfelelően kimagasló volt, amely mutatja a magyar agráriumban rejlő innovációs potenciált.

A Nagydíjat ebben az évben az Agrova Kft. Phylazonit Organic TK – a helyesen kezelt trágyában lévő tápanyagtartalom tökéletes kihasználása technológiája nyerte.

A hazai növénytermesztés egyik legnagyobb kihívása, hogyan tudjuk természetes anyagokkal pótolni a talaj tápanyagtartalmát a termőföld fizikai, kémiai, biológiai állapotának egyidejű megőrzése és javítása mellett. Az elegendő szervestrágyát nélkülöző magyar agrárium számára hatékony megoldást nyújt a Phylazonit jövőbemutató innovációja – hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a zsűri elnöke.

Kihirdették a Növénytermesztésért Termékdíj Pályázatok 2021-es nyerteseit

A szerves trágyák pozitív hatása a jelentős makro- és mikrotápelem tartalmukból adódik, ám a talaj fizikai-kémiai tulajdonságaira, szerkezetére, vízgazdálkodására, illetve a talajéletre, annak aktivitására is befolyással bírnak. Ugyanakkor kijelenthető, hogy ezek – növénytermesztés sikerességét jelentősen javító – hatások csak a szakszerűen kezelt szerves trágyától várhatók el.

A helyenként nagy mennyiségben keletkező trágyát megfelelő körülmények között kell tárolni, majd később a legoptimálisabban felhasználni, ám mindezt úgy, hogy az ne fertőzze a talajvizet, a szaghatás ne terhelje túlzottan a környezetet, a kórokozók és gyommagvak a kezelés során elpusztuljanak. Ez a feladat azonban esetenként komoly kihívások elé állíthatja az állattenyésztő telepeket.

A szerves trágya tápanyagainak jelentős része szerves formában található. E tápanyagbázis csak a szerves kötések felbomlása után, mikrobiológiai folyamatok eredményeképpen alakul át a növények számára is könnyen felvehető szervetlen formákká.

Az érési folyamatok közben lejátszódó tápanyag átalakulás mindenképpen időigényes folyamat, az eredményessége számos dologtól függhet. Ugyanakkor a bontásban élenjáró és a tápanyagok mobilizálását végző baktériumtörzsek használatával, a szerves trágya beoltásával sokat tehetünk a folyamatok sikerességéért. Ebben segít a Phylazonit Organic TK!

Összegezve az eddigi kísérletek eredményét, a Phylazonit Organic TK trágyakezelő készítményünk használata a következő pozitív hatásokat eredményezte:

  • Jelentősen magasabb szárazanyag, nitrogén, kálium és foszfor tartalom a nem kezelt kontrollhoz képest.
  • A bór és a kalcium magasabb értékei a nem kezelt kontrollhoz képest.
  • A C/N arány szűkülése.
  • Térfogat csökkenés.
  • Az állatok antibiotikumos kezelése miatt a trágyába jutó szermaradványok hatására csökkenő baktériumkultúra újraéledése.
  • Ammónia megkötése, szaghatás csökkenése.
  • Trágyalegyek számának csökkenése.

További eredményekért és a részletes leírásáért kattints ide!