– Azotobacter chroococcum –

A légkör 78% nitrogént tartalmaz, nem hozzáférhető formában, ami a föld minden hektárja felett megközelítőleg 80000 tonnára tehető. A rendelkezésre álló forma két féle módon; vagy ipari eljárással, vagy biológiai megkötéssel érhető el. Ismerjük meg az utóbbit, azt a fenntartható utat, amivel nem csak a környezetünket kíméljük, hanem a növényeinket is tápláljuk. És tudjuk jól: ha ők jól laknak, akkor mi sem maradunk éhesek.

Növénytermesztő berkekben köztudott a Rhizobium baktériumok pillangósvirágú növényekkel alkotott kölcsönösen előnyös együttélése, szimbiózisa. Cikkünk most feltárja egy láthatatlan – de a növényeink számára annál lényegesebb – körforgás parányi úttörőjét, egy alapvető növényi tápanyag „megteremtőit”: a szabadon élő nitrogénkötőket.

Az Azotobacter nemzetséget 1901-ben egy holland mikrobiológus, botanikus, – a környezeti mikrobiológia alapítója – Beijerinck és munkatársai ismerték el, mint az első aerob, szabadon élő baktérium. Az Azotobacter chroococcum megköti a növények számára elérhetetlen légköri nitrogént, és ammóniumionok formájában felvehetővé teszik azt.

A biológiai nitrogénmegkötés hozzájárul a talaj termékenységének fenntartásához és a növények termelékenységének javításához is. Ezen felül az Azotobacter chroococcum (Gram-negatív prokarióta) a növekedési hormontermeléssel, a foszfát-oldással, antibiotikumok és vitaminok előállításával javítja a növények egészségi állapotát, amely ezt mélyreható gyökérzettel, erőteljes szárral és nagyobb terméshozammal hálálja meg.

A nitrogén hiány a sikeres növénytermesztés egyik fő korlátozó tényezője lehet, olyan alapvető növényi tápanyag, amelyet N-műtrágyaként széles körben alkalmaznak a mezőgazdaságban fontos növények termésnövelése érdekében. Az Azotobacter kb. évenkénti 20-30 kg N/ha megkötésére képes. A N-műtrágyák használatának kiegészítésére megfelelő alternatíva a szabadon élő baktériumok kiaknázása, amelyek nem csak agronómiai, de ökológiai szempontból is hatalmas jelentőséggel bírhatnak.

Az Azotobacter chroococcum, mint a „Phylazonit készítmények alkotó eleme” az egyik legjobb lehetőséget nyújtja a környezetbarát és fenntartható növénytermesztéshez. Számunkra is biztos alapot nyújtanak, különböző készítményeinkben (Phylazonit Talajoltó, Phylazonit Tarlóbontó), már évtizedek óta kulcsszereplők, termelőink nitrogénforrásának „igáslovai”. Tevékenységük azonban túlmutat a mezőgazdaságon, nélkülük igencsak nehéz lenne az élet ezen a bolygón, hiszen ne feledjük: a nitrogénmegkötés az egyik legfontosabb biokémiai folyamat a Földön.