A mikroelemek a növények életfolyamataiban – mint enzimek – nélkülözhetetlen alkotóelemek. A mikroelemek kismértékű hiánya szemmel látható tüneteket ritkán okoz, ennek ellenére 10-30% terméskiesést eredményezhet. Amikor egy mikroelem hiánynak szemmel látható tünetei vannak, akkor jelentős terméskieséssel számolhatunk.

A növényekben, kis mennyiségben jelen lévő egyes fémek jellemzően lassan mozognak, ezért az intenzív növekedés időszakában a fiatal hajtásokon jelentkezhetnek a hiánytünetek. A lombtrágya kijuttatását ezekhez az időszakokhoz kell igazítanunk.

A lombtrágyázással a fő célunk nem a növény makroelemekkel való táplálása, mivel a levélfelületen keresztüli tápanyagfelvétel kismértékű.

Kiválóan alkalmas a növény kiegyensúlyozott tápanyagellátására, a lombtrágyában található széles mezo- és mikroelem tartalom pedig javítja a gyökéren keresztül felvett tápanyagok hasznosulását is.

A gyorsan fejlődő állomány tápanyag igénye sokszor meghaladja a gyökerek tápanyagfelvevő képességét. Gyakori eset, hogy a kedvezőtlen talajállapot (tömörödött, porosodó, cserepesedő) vagy a szélsőséges időjárási körülmények hatására (aszály, túl hideg vagy meleg idő, kimosódási és szublimációs veszteségek) a tápanyagfelvétel gátolt. Egyes tápelemek relatív túlsúlya gátolhatja, visszavetheti más tápelemek felvételét, ezért ajánljuk lombtrágyáinkat a Phylazonit Technológia részeként.

„Láttam, hogy a Huminnal végzett kezelés, melyet 5 l/ha dózisban juttattam ki, milyen jótékonyan rendbe tette az állományt, tompította a növényeket érő stressz káros hatásait, arról nem is beszélve, hogy a kezeléssel – egy kedvezőtlenebb évjáratban is – a  szokásos termésátlagot sikerült kihozni a búzámból.”

Révész Roland
80 hektáros családi gazdálkodó, Dombrád

Az Energia Humin készítményünk összesen 11 hatóanyagot tartalmaz (N, P, K, Fe, Cu, Zn, B, Mn, Mo, Ti, huminsav/fulvosav) és kitűnően alkalmas a növényi mikroelemek pótlására. Levélen keresztül könnyen felszívódik, és a huminsavnak köszönhetően a levélfelületen maradt hatóanyagok nem okoznak perzselést. Jól kombinálható az aktuális növényvédelmi munkákkal, így költséghatékony és könnyen technológiába illeszthető.
.

AZ ENERGIA HUMIN LOMBTRÁGYÁNKBAN TALÁLHATÓ HUMINSAV LEGFONTOSABB ELŐNYEI

Biológiai hatásuk rendkívül összetett és széles körű:

  • A növények leveleire kerülve gyorsan és maradék nélkül felszívódnak.

  • Nő a klorofilltartalom és a fotoszintetikus aktivitás, aminek hatására a növények nagyobb zöldtömeget és magasabb termést állítanak elő.

  • Katalizátorként felgyorsítják a sejtlégzési folyamatot, így a sejt több energiát termel.

  • Reakcióba lépnek szerves és szervetlen molekulákkal: a műtrágyákban található hatóanyagokkal összekötődnek és segítik azok felszívódását.

  • A velük együtt kijuttatott tápelemeket (például fémionokat, mint a réz, a cink, a vas) kelatizálják, és bejuttatják a növényi sejtekbe, javítva felszívódásukat és hasznosulásukat.

  • Nagyobb pH – és hőmérséklet-ingadozást képes a növény tolerálni, megnő a tárolási idő és javul a minőség.

  • „Antistresszhatással” bírnak, vagyis képesek ellensúlyozni a növényeket ért stressz hatásokat a sejtmembrán áteresztő képességének szabályozásával.

  • „Antivirális” és „antibakteriális” tulajdonságúak.

  • A huminsavak közvetlen tápanyag-forrást jelentenek, a több mint 70-féle ásványi anyag és nyomelem tartalmának köszönhetően.

Felhasználása:

Ajánljuk valamennyi szántóföldi kultúra levélkezelésére, kondíciójának javítására 4-10 l/ha mennyiségben, 200-350 l/ha vízmennyiséggel. A növény 3-6 leveles állapotától virágzásig terjedő időszakban legfeljebb 3 %-os töménységben javasolt kijuttatni. Virágzásban használatát nem javasoljuk. Más készítményekkel történő együttes kijuttatás esetén célszerű keverhetőségi próbát végezni.

További információkért keresse tanácsadóinkat
vagy tekintse meg az Energia lombtrágya család ismertetőjét!