A talajból fertőző növényi kórokozók, fonalas gombák (Fuzárium, Aspergillus, Penicillium, Sclerotinia, Macrophomina) amellett, hogy terméshozamokat negatívan befolyásolják, egyes fajaik mikotoxinok termelésével a termés minőségét szennyezik, veszélyt jelentve mind az emberi, mind az állatállomány egészségére.

Régóta ismert, hogy egyes PGPR (növény növekedést serkentő) baktériumok a növények tápanyagfelvételét, fejlődését támogató mechanizmusok mellett a kártevő gombák gyökérkörnyezetből történő kiszorítására is képesek.

Ezt elérhetik speciális enzimeik által, antifungális anyagok termelésével, vagy akár különleges vasmegkötő képességükkel (a vasat fehérjetermészetű szideroforok megkötésével vonják el a gombák elől, melyeknek létfontosságú ez az elem).

Az elmúlt években számos kísérletet végeztünk búzán, kukoricán, napraforgón, repcén speciális talajbaktériumokkal, mely kísérletek során direkt módon is fertőztük a növényeket fuzáriummal, illetve vizsgáltuk a gyökeresedésre, a növény fejlődésére, valamint természetesen a hozamokra kifejtett hatását.

Phylazonit Rizo NG mikrobiológiai készítményünk egyszerre teljesíti a széleskörű hatás-mechanizmusokkal bíró biostimulánsokkal szemben támasztott alapvető kritériumokat:

növénynövekedést serkentő, tápanyagmobilizáló hatás egy erőteljesebb biokontroll hatással társítva, a kórokozó gombák fejlődésének, szaporodásának visszaszorításával.

Milyen eredményeket kaptunk Phylazonit Rizo NG használatával?

Többek között:

  • 5%-os hozamnövekedés a NÉBIH által felügyelt kísérletekben, kukoricában
  • 8%-os hozamnövekedés a NÉBIH által felügyelt kísérletekben, paprikában
  • 9%-os hozamnövekedés a NÉBIH által felügyelt kísérletekben, paradicsomban
  • 11%-os hozamnövekedés martonvásári kísérletekben, búzában
  • 18%-os hozamnövekedés nagyüzemben, napraforgóban
  • 37%-os csökkenés a fuzáriummal fertőzött csövek számában, kukorica kísérletekben
  • 38%-os csökkenés fumonisin toxin tekintetében, kukorica kísérletekben

A készítmény használatát bármely szántóföldi vagy kertészeti kultúra esetében ajánljuk, ám monokultúrás illetve bikultúrás vetésszerkezetnél, fuzáriummal, sclerotiniával fertőzött területeken különösképpen javasoljuk!