1994-ben alakult a társaságunk. Általános szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk. Főbb termesztett növényeink az őszi sörárpa, tavaszi sörárpa, – amit ősszel vetünk most már 4 éve – őszi káposzta repce, illetve kukorica. Nagyjából 430 ha-on gazdálkodunk, Nagylókon, Fejér megyében, középkötött csernozjom talajokon, ami egész jó adottságú, így próbáljuk ezt minél jobban ki is használni.

Mik az első tapasztalatai a talajbaktérium készítményekkel kapcsolatban?

10 éve használunk baktérium készítményeket (ekkor még több cég termékét is), a kipróbálás éve nem volt kedvező, egy nagyon aszályos évet fogtunk ki, emiatt nem tudtunk kézzel fogható eredményeket kimutatni, de már akkor is meggyőződésünk volt, hogy mindenféleképpen foglalkozni kell a talajjal és a talajélettel. Ahogyan megismertük a készítményeket, az egyes baktérium törzsek működését, logikusnak tűnt az, hogy a lekötött tápanyagot a növény számára feltárhatóvá kell, hogy tegyük.

Mi a véleménye a Phylazonit készítményekről?

Az első termék amit elkezdtünk alkalmazni, az a Phylazonit Tarlóbontó készítmény volt. Ennek nagyon látványos volt a hatása, főleg nagy szártömegű kukoricatarlóban. Meggyőzött a működése! A technológiánk során kukorica után vetettük a tavaszi árpát, – ekkor még tavasszal történt a vetése – látható volt, hogy a nagyon sok szármaradvány nehézségeket, dugulásokat okozott a talajművelésben, hiába lett beszántva, akkor is jött fel valamennyi kukoricaszár, gyökér maradvány.

Amikor folyamatosan elkezdtük használni a készítményt, akkor észrevettük, hogy ezek hamarabb lebomlanak, porhanyóssá válnak, ez nagyon látványosan megmutatkozott.

A Phylazonittal több tartamkísérletet is beállítottunk. Bizalmat adtunk és kaptunk. Ez kettős érdek, hiszen mi is látjuk, hogy hogyan működik a termék, illetve visszaigazolás a gazdától is a cég számára, hogy szántóföldön, hogyan működnek ezek a termékek. Több készítményt összehasonlítottunk táblán belül kontrollal, ami nagyon hasznos volt számunkra, mert tudtuk, hogy az egyszikű/kétszikű növényeknél, mi és milyen dózisban működik a legjobban a saját talajainkon, így mi is tudtuk adaptálni a saját gazdaságunkra.

Például repcében és kukoricában Talajregenerálót használnunk, a gabonafajtákra pedig nálunk a Talajoltók működnek a legjobban, nagyon jó eredményt kapunk az adott kultúrákban. A különbség egyértelmű volt, kukorica esetében például a kontroll és a legjobb eredmény között 1 tonnás különbség volt a kezelt javára, 4 hektáron. A rákövetkező évre nagyobb területen is kipróbáltuk (23 ha), és itt ugyanúgy hozta ezt a pozitív eredményt. Az idei évben már az egész kukoricaterületen felhasználtuk a készítményt.

Milyen készítményeket használ egy adott évben?

Ma már baktériumok terén komplex technológiát használunk. Már a betakarítás napján, vagy másnapján elkezdődik a tarlóhántás, utána tarlóápolásnál használjuk a Tarlóbontó készítményt, 8-10 cm-es mélységben rövidtárcsával bedolgozva. Vetéssel egy menetben Talajoltót, illetve Talajregenerálót juttatunk ki a fent említett kultúráknak megfelelően. 2 éve alkalmazunk lombtrágyákat is, tavalyelőtt az Energia Humint kukoricában levéltrágyaként használtuk.

Ekkor egy nagyon hideg tavasz volt, a kukorica nagyon nehezen indult növekedésnek, a készítmény pedig szemlátomást nagyon hamar hatott, 2-3 nap után a halványzöld szín átváltozott sötétzöldbe, a növény növekedésnek indult, „megadta neki a lendületet”.

Tavaly egy kukoricahibriddel vettem részt egy termésversenyen, ott használtam az Energia Pluszt és az Energia Humint, ahol ugyanezt a pozitív hatást értük el. Egy csapadékmentes, stresszes időszakot tudtuk átvészelni a készítménnyel.

A terméstöbbletet magával vonzza, hogy egészséges a talajállapot. Nem csak a készítmény használata, hanem a talajművelési rendszerbe való beépítése is nagymértékben befolyásolja ennek a sikerességét. A másik dolog, amire mindig felhívom a figyelmet, – én gépészmérnök vagyok – az a kijuttatás fontossága. Mi 25 litert juttatunk ki vízzel együtt (10 l Phylazonit + 15 l víz), és ezt kell elosztanunk 10 ezer m2-re. Látom az injektáló csövek sikerességét gabona illetve szemenkénti vetésnél is, amikor közvetlenül magárokba juttatjuk a baktériumot, nem érintkezik a gép mechanikai alkatrészeivel, a magárok lezárása nem okoz kijuttatási veszteséget.

Hamarabb megindul a csíra növény fejlődése, gyökeresedésnek indul, vetés után szépen, egyöntetűen kel és fejlődik az állomány, ami nagyon fontos.

Temposensort is használunk. Olyan kijuttatási rendszerre kell törekedni, ami nagyon kevés veszteséggel jár. A pontos kijuttatás nagymértékben befolyásolja a termék sikerességét!

Hogyan vélekedik a helyes agrotechnika megválasztásáról?

Talajművelési rendszert váltottunk, szántásról áttértünk a forgatás nélküli talajművelésre, ez nagymértékben befolyásolja a talajélet működését is. Szántásnál az egész talajréteget átforgatjuk, az ott élő organizmusok életterét rombolva, és itt nem csak baktériumokra gondolok, hanem minden olyan élőlényre, ami számunkra fontos (pl. földigiliszta). Azzal, hogy áttértünk a forgatás nélküli talajművelésre, valamilyen szinten csak meglazítom ezt az életteret, ezzel megőrizve az ottani talajközösséget.

Ez számomra is hasznos, hisz ugyanúgy tudnak működni az élő organizmusok, nem beszélve a víz megőrzés fontosságáról.

Szántással egy száraz talajréteget leforgatok, kapok egy vizeset, de ha kedvezőtlen állapotok vannak, akkor a nyirkos talajréteg is előbb utóbb ki fog száradni. Ha összeér a két száraz talajréteg, azzal egy nagyon kedvezőtlen hatást indukálunk, mind a talajélet szempontjából, mind a csírázás és a kelés szempontjából.

Miért pont a Phylazonit?

Ma már a 10 év távlatából nem csak partnerségnek, hanem baráti viszonynak is mondhatom a céggel való együttműködésemet, ez igaz mind a vezetőségre, mind a kollégákra. Mi nem csak egy terméket kapunk, hanem egy szolgáltatást is. Más cégekkel ellenben azt tapasztaltuk, hogy a terméket ugyan eladják, de nincs a technológiában végig kísérve, hogy ez a termék hogyan működik, mi a tapasztalat, csak az értékesítés a fontos.

Maximálisan meg vagyok elégedve, nagyon jó a csapat, nem beszélve a problémamegoldó képességükről! Csak jót tudok mondani az egész Phylazonit csapatra!