Az aerob baktériumok legnagyobb és élettanilag legsokoldalúbb nemzetsége a Pseudomonas. Az egyik legváltozatosabb és mindenütt jelenlévő baktériumcsoport, mely nagyon sokféle környezetben megtalálható egészen az Antarktisztól a trópusi területekig.  Olyan vegyületeket tud lebontani, amelyre kevés más mikroorganizmus képes. A szénhidrogént lebontó Pseudomonas putida (Gram-negatív baktérium) az első szabadalmaztatott élő szervezet a világon.

Ugyan egy parányi, mikroszkopikus élőlényről beszélünk, azonban az emberiség és a mezőgazdaság számára egyaránt nélkülözhetetlen.

Egyrészt a változatos anyagcseréjének köszönhetően tudunk belőle hasznot húzni. Olyan anyagok lebontására képes, mint például a toloul – ami az egyik leggyakrabban előforduló talajszennyező anyag – mérgező vegyület, az idegrendszert és az agyat károsítja.

Hogyan segíti a mezőgazdaságot?

Hatalmas szerepet tölt be a növénytermesztésben. A gyökér közvetlen környezetének legelterjedtebb mikroorganizmusai közé tartozik. Az általa termelt növényi hormonok segítik a növények fejlődését, a gyökér képződését, annak növekedését. Ösztönzik a mag csírázását, növelik a terméshozamot. Ezen felül képesek a növény számára patogén gombák visszaszorítására. A Pseudomonas putida olyan biokontroll tulajdonságokkal rendelkezik, amely hatékonyan lép fel olyan betegségekkel szemben, mint például a fuzárium. Hogyan lehetséges ez? Egy ún. sziderofor nevezetű anyagot bocsát ki, melynek segítségével megköti a vasat, – ezzel elvonva a gomba elől – majd a növény rendelkezésére bocsátja. Különlegessége, hogy nem csak a saját sziderofor anyagát képes erre használni, hanem a más baktérium által termelt sziderofort is. Ezen felül képes antibiotikumot termelni, ami végső soron a növényekben szívódik fel, mely szintén fontos tényezője a kórokozókkal szembeni védekezésnek.

A mikrobiológiai lebontás, a humuszképződés, valamint az elemek körforgásának szempontjából is fontos. Mineralizálják (ásványosítják) a talajban található, vízben nem, vagy csak rosszul oldódó vegyületeket is, ezzel felvehetővé téve a növény számára a tápanyagot.

Segíti a foszfor-mobilizációt, ami különösen fontos, hiszen gyorsan lekötődő tápelem révén, nagyon kicsi a felvehető mennyisége. Így a baktériumok aktívan részt vesznek a növény foszforellátásában is.

Mindezen kedvező folyamatok a talajtani állandóság és a talaj termelékenységének megtartása miatt szükségesek. Ezt a vezérfonalat követve készülnek termékeink, aminek egy részében a Pseudomonas putida igen sokszínű tulajdonságai érvényesülnek (Phylazonit Talajoltó, Phylazonit Tarlóbontó, Phylazonit Talajregeneráló, Phylazonit Szója). A végeredmény a fenntartható mezőgazdaság és a fenntartható környezet, amely a talajtermékenység megtartásában, a terméshozam növekedésében, a termés minőségének javulásában mutatkozik meg.