A talaj hasznos mikroorganizmusok kapcsán leggyakrabban talajbaktériumok jutnak eszünkbe. Ugyanakkor az egészséges talajélet szempontjából a talajgombák is nélkülözhetetlen szervezetek, különösképpen igaz ez a Trichoderma gombákra.

A Trichoderma nemzetség fajai az egyik legelterjedtebb gombák a világon, és olyan növényi szimbionták, amely a rizoszférában és a növényi szövetekben is megtalálhatók. Részletesen tanulmányozott gombanemzetség, amely jelenleg több mint 200 fajból áll. Szerte a világon elterjedt fajokat találunk közöttük.

Különleges képességük okán – ahogy a talajban élő káros gombákat érzékelik, parazitálják, visszaszorítják vagy akár elpusztítják, illetve erőteljes szerves anyag bontó enzimeik révén – biokontroll szerként is széles körben használják őket.

A Trichoderma fajokat a következő tulajdonságaik teszik különösen alkalmassá biostimuláns illetve biopeszticid felhasználásra:

Versengés: E fajok viszonylag gyorsan szaporodnak, rövid idő alatt kolonizálhatják a gyökereket, valamint sokáig a területen maradnak, így előnybe kerülnek más, akár kórokozó gombákkal szemben az élettérért és tápanyagokért folytatott harcban.

Parazitizmus: Régóta ismert, hogy egyes gombák más gombafajokat képesek parazitálni.  Egyes Trichoderma fajok néhány óra vagy nap alatt teljesen körülveszik és beborítják a gazdaszervezetet, enzimeikkel feloldva a másik gombafaj hifáit.

Hasznos vegyületek kiválasztása: A Trichoderma fajok számos baktériummal, élesztőgombával és gombával szembeni antagonista hatású, valamint a haszonnövényekre gyakorolt ​​jótékony hatású vegyületet (peptidek, savak, szteroidok, stb.) termelnek anyagcsere folyamataik során. Ez utóbbi hatásra nő a növényi biomassza, termés mennyisége és a gyökér tömege, erősebben elágazó gyökérrendszer jön létre.

Tápanyag-mobilizálás: Számos kísérlet során bizonyítást nyert, hogy e gombafajok fokozzák a növények tápanyagfelvételét, makro- és mikroelemek esetében is. A leginkább kutatott terület talán a Trichoderma fajok foszfor-feltáró képessége. Az oldhatatlan foszforformák mobilizálásában, feltárásában enzimrendszerük és az általuk kiválasztott szerves savak is segítségükre vannak.

Növényi rezisztencia kialakítása: E gomba nemzettség tagjai képesek un. szisztémás védekezési választ (indukált szisztémás rezisztenciát /ISR)/) kiváltani a növényekből, mind a gyökéren, mind a levélen keresztül. Ennek jelentősége abban áll, hogy a kórokozók általi támadás esetén a növény gyorsabb és hatékonyabb immunválasszal reagál.

Biostimulánsként történő felhasználásuk egyre nagyobb jelentőséggel bír, amellett, hogy bizonyítottan hatékonyak, felhasználásuk messzemenőkig biztonságos, semminemű egészségügyi kockázatot nem jelentenek sem az emberek, sem az állatok, haszonnövények számára.

Kísérleteinkben saját, Trichoderma asperellum törzsünk szármaradvány bontó, tápanyagmobilizáló, termésnövelő, illetve a növények kórokozókkal szembeni rezisztenciáját kiváltó hatékonyságát vizsgáljuk folyamatosan.

Kísérleti eredmények igazolják a hatásosságát

Különös hangsúlyt fektetünk a kémiai megoldásokat kiváltó biológiai módszerek technológiába való integrálásába. Őszi búza állománykezelésével bokrosodáskor, illetve zászlóslevél megjelenésekor a gombakártevők elleni rezisztencia megerősítésére használt Phylazonit TrichON Trichoderma készítményünkkel Somogy, Hajdú-Bihar és Békés vármegyékben, nagyüzemi körülmények között, 5000-8000 Ft-tal sikerült a kémiai növényvédelmi költségeket csökkentenünk hektáronként, átlagosan 200-300 kg terméstöbblet elérése mellett.

Kijelenhető, hasznos „barátaink” az evolúciós versenyben, évmilliók alatt kifejlesztett, túlélésüket biztosító eszköztáruk révén, segítséget nyújthat a mai modern mezőgazdaság égető problémáira is!