A repce optimális előveteményei a kalászos gabonák, és mivel maga is kiváló előveteménye a kalászosoknak, a vetésszerkezetben gyakorta két kalász közé kerül. A betakarított gabonatarló maradványainak irányított bontása Phylazonit Tarlóbontó NG készítmény használatával jelenti a technológia első lépését.

1. Talajszerkezet javítás és lebontás

A mikrobiális tarlóbontó készítményekkel irányított módon befolyásolhatjuk a lebontás hatékonyságát, a szármaradványok bontására rendelkezésre álló idő rövidsége miatt már egy kész, aktív „baktérium-tömeg” kezdi meg lebontó és átalakító munkáját.

A Phylazonit Tarlóbontó NG készítmény törzsei a szármaradványok teljes bontása, a tápanyagok mineralizálása mellett a kártevő fonalas gombák visszaszorítását is végzik, így a nagyobb tömegű bomló szerves anyagon elszaporodó, a repce gyökérrothadását okozó gombák kártételét is csökkentik.

A Phylazonit Tarlóbontó NG használatát akkor javasoljuk, amikor a szármaradványok 60-70%-át a talajba keverjük. Felhasználás: 10-20 l/ha, szármaradványokra permetezve majd talajba dolgozva.

A Phylazonit AÖP-ben is engedélyezett talajkondicionáló készítménye az Energia Soil, a növények produktivitása mellett a talajszerkezetre, és a talajéletre is kedvező hatással van. Használata termésnövelő és termésbiztonságot fokozó hatással rendelkezik. Felhasználás: 4-10 l/ha vetéssel egy menetben vagy közvetlenül vetés előtt magágyba dolgozva.

Új termékünk a Florahumus, amelynek használatával a talaj mikroorganizmusainak élettevékenységét, metabolizációs tevékenységét serkentjük, talajszerkezetet javítunk illetve a növények fejlődését támogatjuk a csírázási folyamatoktól kezdődően. Felhasználás: 0,2-0,4 l/ha mennyiségben 200-300 liter vízzel vetés előtt vagy vetéssel egy menetben kijuttatva.

2. Tápanyagfelvétel fokozás és gyökérvédelem

A repcetermesztés sikerességét számos külső tényező határozza meg, de a magas hozamok egyik feltétele az erőteljes gyökérzet és a gazdagon elágazó növény. Ezzel megalapozható az állóképesség, tápanyagfelvevő képesség, szárazságtűrő képesség. A Phylazonit Talajregeneráló NG (2023-ban már N+ és P+ változatban is kapható), készítményeink baktériumtörzsei segítenek ebben, sőt olyan antibiotikum-szerű vegyületeket is termel­nek, amelyek a talajlakó káros gombák élettevékenységét akadályozzák. Felhasználás: 10-20 liter/ha közvetlen vetés előtt a magágyba dolgozva, vagy vetéssel egy menetben a mag mellé injektálva.

A repce számos kórokozója közül az egyik legjelentősebb a fehérpenészes rothadás. A talajban éveken át fertőzőképes kórokozó miatt a repcét önmaga és egyes kultúrnövények után (pl. a napraforgó, a repce és a szója) 5-6 évnél korábban nem tanácsos ugyanarra a területre vetni. Szűk vetésforgó esetén vagy a repcével közös kórokozóval bíró kultúránál javasoljuk az új termékünk, a Phylazonit Rizo NG használatát. A készítmény két olyan növénynövekedést serkentő, biokontroll baktériumtörzset tartalmaz, melyek a speciális tápanyag-mobilizáló képességük mellett a kórokozó gombáknak a fejlődését, szaporodását is gátolják. Felhasználás: 10-20 l/ha, közvetlen vetés előtt a magágyba dolgozva, vagy vetéssel egy menetben a mag mellé injektálva.

3. Növénykondicionálás

A sikeres technológia újabb sarokköve az állomány szárba indulásának szabályozása. A téli fagykár kiküszöbölésére a megfelelő gyökér vastagság és gyökérhossz alapvető fontosságú. Ezt az őszi Energia Humin kezelés jól támogatja, amit a tavaszi stressz hatások csökkentése érdekében kora tavasszal is célszerű megismételni. Felhasználás: 4-5 l/ha, 3-4 leveles állapottól ősszel, illetve szárba indulásig tavasszal

Az Energia Plusz magas N, Mg, S valamint 6 mikroelem tartalmú lombtrágyánk, amely a hatóanyagai mellett stimuláló hatással is bír. Ennek köszönhetően az intenzív növekedés időszakában jelentősen növeli a gyökéren keresztül felvett tápanyagok mennyiségét is. Felhasználás: 20-30 liter/ha – szárbaindulás kezdetétől virágzásig.

A repce fajlagos bórigénye jelentős. A bórnak kiemelt szerepe van a növények sejtfalképződésében, ami természetesen hatással van a gyökérképzésre is. A szállítószövetek épsége és a fejlett gyökérrendszer alapfeltétele a megfelelő tápanyagfelvételnek és az elvárt terméshozamoknak. A bór emellett részt vesz a virágok fejlődésében és terméskötődésben is.  Az Energia Bór  lombtrágyánk – 150 g/l – bórtartalmánál fogva tökéletes választás a repce őszi és tavaszi bór pótlásában. Felhasználás: 4-8 leveles állapotban (1 l/ha) és bimbós állapottól virágzásig szintén (1 l/ha) dózisban.

A télállóság és a növények általános kondíciójának javítására ajánljuk az Energia Cink lombtrágyánkat (60 g/l cink tartalommal). Felhasználás: Cinkhiányos területen a hajtásnövekedés serkentésére (2-4 l/ha).

Energia Kén lombtrágyánk jelentős kéntartalmával (760 g/l SO3 tartalom) biztosítja a magas kén-igényű repce erőteljes fejlődését, illetve a maximális hozam és beltartalom lehetőségét. Felhasználása: Kénhiányos talajokon – kora tavasztól zöldbimbós állapotig 3-5 l/ha, az olajtartalom növelése céljából pedig 2-4 l/ha dózisban.

AÖP-ben használható termékeinket ide kattintva találod.
További részletekért pedig keresd tanácsadóinkat!