A napjainkban előforduló klímaváltozás a kukoricatermesztésre jelentős hatással bír, melyet a korábbi évek tapasztalata is jól tükröz, különös tekintettel a különböző gombás megbetegedések előfordulására és azok intenzitására.

Az elmúlt években tapasztalhattuk, hogy a meleg és száraz körülményeket kedvelő Macrophomina phaseolina gomba jelentős károkat okozott napraforgó és cukorrépa állományokban. Nem szabad azonban elfelejtünk, hogy a kórokozó gazdanövényei között a kukorica (és a cirok) is jelen van, melyben szintén jelentős károkat okozhat! Az 1. és 2. ábrán látható a gomba kitartó képletei a kukoricaszár belsejében.

1. ábra: Macrophomina phaseolina gombával fertőzött kukoricaszár

2. ábra. A gomba kitartó képletei, a mikroszkleróciumok (Fotók: Csatári Gábor)

Milyen tüneteket okozhat a kórokozó?

A kukorica korai szakaszában történő fertőzés esetén gyenge gyökérzet alakulhat ki, mely eredményeképpen a növekedés lassul, vontatottabb lesz. A kései szakaszban történő megjelenés során szárrothadás következhet be, melynek következménye, hogy szeles időben vagy a betakarítás során könnyen törhetnek a szárak.

A szárban a gombafonalak és mikroszkleróciumok akadályozzák a növény megfelelő víz-, és tápanyagellátását, mely korai éréshez és fejletlen szemek kialakulásához vezethet, csökkentve a termésmennyiséget.

A betakarítást követően a szárban lévő mikroszkleróciumok a talajba kerülhetnek, mely a következő években a táblára kerülő a gomba gazdanövénykörébe tartozó növénykultúrákra is veszélyt jelenthet.

Milyen egyéb következményekkel járhat a gomba kukoricában való megjelenése?

A fertőzés következtében látnunk kell, hogy a kukoricánk egészségi állapota romlik, vitalitása gyengébb, mely elősegítheti más gombás megbetegedések, mint például az Aspergillus flavus, Fusarium fajok nagyobb arányú megjelenését. Az utóbbi két gomba veszélyessége nem csak abban rejlik, hogy csökkenti a betakarított termés mennyiségét, hanem az állatokra és emberekre is veszélyes mikotoxinokat termelhetnek.

Védjük meg növényeinket!

A Macrophomina phaseolina gyökéren keresztül fertőző patogén gomba ellen van megoldás, ugyanis számos külföldi szakirodalom számol be a gomba ellen hatékony baktériumfajokról biokontroll tulajdonságuknak köszönhetően, valamint cégünk is már több éve kutatja egyes mikrobiológiai készítmények növénynövekedést támogató hatásuk mellett a biokontrollban betöltött szerepüket.

A gomba ellen nagy figyelmet fordítottunk a Phylazonit Rizo-val végzett kísérletekre laboratóriumi, fitotronos, kisparcellás és szántóföldi körülmények között.

A Bacillus subtilis és Pseudomonas fluorescens baktériumfajokat tartalmazó Phylazonit Rizo mikrobiológiai készítmény hatékonynak bizonyult, ugyanis a növénynövekedést támogató hatása mellett a benne lévő fajok gombaellenes anyagok termelése is jelentős, mely rendkívüli mértékben képes gátolni a gomba élettevékenységét, ezáltal redukálva a fertőzés mértékét, annak kialakulását. A fentiekre hivatkozva a megfelelő mikrobiológiai készítmény kiválasztásával csökkenthetjük az esetleges termésveszteséget, minőségromlást.