A foszfor (P) a nitrogén (N) és kálium (K) mellett fontos makroelem, mely a mezőgazdasági növénytermesztés során kulcsfontosságú a növények növekedése szempontjából. Habár a foszfor bőségesen megtalálható szerves és szervetlen formában egyaránt a talajban, elérhetősége korlátozott, mivel többnyire oldhatatlan formában fordul elő.  Átlagosan a növények által felvehető foszfor és a talaj összes foszfortartalma 1:17 arányban oszlik meg. A foszfor felvehetőségét számos tényező befolyásolhatja, mint például a talaj pH-ja, biokémiai állapota, biológiája.

Miért fontos a foszfor?

A foszfor fontos szerepet tölt be a növény megfelelő fejlődéséhez szükséges élettani folyamatokban. Megfelelő foszforellátottság mellett a növény gyökérzete fejlettebb, melynek következménye a jobb víz-és tápanyag felvétel, valamint a termésképzésre is pozitívan hat. Foszforhiányban károsodik a szénhidrát-és nitrogénanyagcsere. Foszforhiány egyik jellemző tünete, hogy a növények idősebb levelei sötétebbek, rendszerint vörös elszíneződés is megfigyelhető. Nem megfelelő foszforellátottság mellett a terméshozam-csökkenés értéke a 10-30 %-ot is elérheti.

Mikroorganizmusok jelentősége a foszformobilizálásban

A növények szerves savak és enzimek kiválasztásával képesek a foszfor oldására korlátozott módon. A talaj foszfortartalmának a növény számára felvehető tételében fontos szerepet játszanak az erre alkalmas feltáróképességgel rendelkező mikroorganizmusok. Elmondható, hogy a talaj-növény rendszerekben a tápelemek mobilizálásában szerepet játszó mikroorganizmusok segítségével a növényi ellátás javítható, a műtrágyafelhasználás optimalizálható.

Erre gyakorlati példaként szolgál az 1. ábrán látható, egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 2023-ban beállított kukorica kísérlet, ahol foszformobilizálásra specifikált Phylazonit Talajoltó NG P+ készítmény került kijuttatásra 15 l/ha dózissal.

1. ábra: Kukorica termése beállított kísérletben

A fenti ábra szemlélteti, hogy a 15 l/ha Phylazonit Talajoltó NG P+ termékkel kezelt kukorica 760 kg/ha-al több termést eredményezett a kezeletlen állományhoz képest. A hektáronkénti haszon pénzben kifejezve a kezelt állományban aktuális árfolyamon 31.100 Ft többletet jelent a kezeletlen állományhoz viszonyítva. Összességében elmondható, hogy a megfelelő körültekintéssel kiválasztott mikrobiológiai készítmények mezőgazdasági gyakorlatban való felhasználása indokolt nem csak a talajegészségre gyakorolt pozitív hatásuk miatt, hanem a költségek optimalizálását is segíthetik.