Precíziós gazdálkodás: hogyan kezdjünk bele?

Örömmel fogadtam el a felkérést, hogy a Phylazonit oldalán induló bloghoz hozzátegyem a precíziós gazdálkodással kapcsolatos gondolataimat. A bejegyzéseimet tematikusan építem fel egy növény köré, mely idén a szója lesz, azon egyszerű oknál fogva, hogy kísérleti munkát végzünk szójában precíziós technológiákkal, amelyben Phylazonit szójaoltóval kezelt területek is szerepelnek.

A felvázolt tematikát megelőzve első körben az elindulással kapcsolatos gondolatokat szeretnék megosztani, hogyan is érdemes ebbe a nem könnyű, de annál népszerűbb technológiába belekezdeni.

Első lépésben, ha megszületett az elhatározás fel kell mérnünk a rendelkezésre álló erőforrásokat, gondolok itt elsődlegesen a gépparkra. Rendelkezek bármilyen GPS-es monitorral? Milyen feladatot tudok azzal elvégeztetni? Milyen pontossággal tudok azzal dolgozni? Az eszközeim milyen felszereltséggel bírnak? Tudom a traktorfülkéből vezéreltetni azokat?
Általános tapasztalatom, hogy a munkaeszközök döntő többsége nagyobb tudással bír, mint azt valójában a mindennapi munka során használnánk. Nem egy alkalommal találkoztam az idei tavasszal olyan eszközzel, amiről azt gondolták, hogy nem képes a helyspecifikus kijuttatásra, utólag pedig kiderült, hogy tökéletesen alkalmazható.

A következő lépés, amely a műszaki háttér mellett az agronómia oldaláról is megközelíti a kérdéskört, az a tudatos rendszerszemléletű tervezés és adatgyűjtés. Ez a műszaki vonatkozásban azt jelenti, hogy a traktorok (a bennük lévő monitorok) és munkaeszközök kommunikáljanak egymással, illetve, hogy a munkaeszközök megfelelő szinten vezéreltethetők legyenek. Ezeket fontos új eszközök beszerzésekor is szem előtt tartani.

Agronómia oldaláról pedig az első lépés – ha a teljes vertikumban gondolkozunk – a talajvizsgálat elvégzése, illetve az adatok gyűjtése. Ha nem is egyszerre állítjuk át a termelésünket precízióssá, érdemes a kötelezően elvégzendő talajmintavételek közül pár táblán már zónákból levenni a talajmintát. Ezt a mintavételi ciklusban később bármikor felhasználhatjuk. Érdemes továbbá minden adatot gyűjteni, ezek idővel egyre nagyobb értéket fognak képviselni.
Emellett el lehet indulni kisebb volumenben is, például őszi növények tavaszi fejtrágyájának differenciálására több a piacon is elérhető szolgáltatás van, mely töredéke a teljes folyamat költségének.
Mindezek mellett végig szem előtt kell tartani a tudatos tervezést, és figyelembe kell venni, hogy több időt vesz igénybe egy precíziósan művelt táblán való tervezés a téli időszakban

A harmadik lépés, hogy ne féljünk külső segítséget igénybe venni. A technológia megvalósításához a megfelelő agronómiai ismeretek mellett térinformatikai tudás is kell. Számos szolgáltató cég van jelen a piacon, melyek közül választhatunk, hogy kivel akarunk együtt dolgozni. Javasolt alaposan körbejárni a kérdést, sok múlhat a megfelelő partner kiválasztásán.

Összegezve tehát a három alapelv, amelyet javaslok szem előtt tartani:

  • jelenlegi lehetőségek felmérése
  • tudatos, rendszerszemléletű tervezés
  • külső segítség bevonása.

Kauser Jakab
k-prec.hu

2019-01-21T16:50:25+00:00