Phylazonit Technológia kukorica termesztésben

A kukorica az őszi búza mellett a legnagyobb területen termesztett növény hazánkban, termőterülete közel 1,2 millió ha. Nagymértékű elterjedését a jó adaptív tulajdonságainak is köszönheti, ami a nemesítés egyik fontos pillérévé vált. A jövő mezőgazdaságában kiemelten fontos, hogy a gazdaságilag legjövedelmezőbb termésátlagot tudják a termelők elérni, ez már a termőhely adottságainál eldől, hiszen a kukorica igényesebb a talaj szerkezetével, tápanyag- és vízszolgáltató képességével szemben.

Kevésbé igényes viszont az előveteményre, így a növényi sorrendbe jól beilleszthető. A kalászos növények nagy termőterülete miatt jellemzően az őszi kalászosok után kerül vetésre. Sokszor monokultúrában is termesztik, de ez a talaj kizsigerelését, kiszárítását valamint a gyomok és a kórokozók felszaporodását eredményezheti, ami gyakorlatilag elveti a gazdaságos termesztés megvalósulását.

A Phylazonit Technológia jól alkalmazkodik a fenti elváráshoz, hiszen a megfelelő agrotechnika, szervesanyag gazdálkodás a talajbaktérium készítmények rendszeres alkalmazásával jelentősen hozzásegít az erős gyökérzetű, és ellenálló növényi állomány kialakulásához, a talajszerkezet javítása révén pedig a talaj nedvességének megőrzéséhez, a visszaforgatott szerves anyagokban lévő tápanyagok hatékony feltáródásához. Ezen folyamatokkal hatékonyan csökkenthető az egy hektárra vetített inputanyag költség, ami a jövedelmező termesztés alapja.

A 2017-ben bevezetett és Magyar Termék Nagydíjjal elismert Phylazonit Technológiai ajánlásunk a következő 4 pillérre épül.

Tápanyagfelvétel fokozás és gyökérvédelem

Phylazonit Talajoltó és Talajregeneráló

Talajoltással, fontos baktériumokat juttatunk a talajba és hozzásegítjük a növényünket a hatékony tápanyagfelvételhez, a talajregenerálással pedig védelmet nyújtunk a gyökér gombás fertőződéseivel szemben.

A talajoltás a kukorica egyébként is dús bojtos gyökérzetét erősebbé teszi és a gyökérszőrök kolonizálásával még hatékonyabban tudja felvenni a tápanyagokat. A Talajregeneráló antifungális hatása pedig segít elkerülni a gombás betegségek kialakulását, ami a szűk vetésforgó miatt könnyen bekövetkezhet.

Silókukoricánál a teljes növényt betakarítják, ezért itt kiemelten fontos lehet a fuzáriumos szárfertőzés elleni védelem, mert ha a szár nem gombás, akkor a takarmánnyal kevesebb toxint viszünk be az állatok szervezetébe.

Növénykondicionálás

Energia Humin

A benne lévő huminsavval (26 g/l) és 7 fontos mikroelemmel (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn, Ti) jelentősen tudjuk emelni a növények klimatikus és növényvédő szer okozta stresszhatással szembeni ellenállóságát.

A kukorica a lombtrágyára jól reagáló növények közzé tartozik és fokozottan érzékeny a mikroelemek hiányára. Különösen a cink, virágzáskor pedig a bór jótékony hatása kiemelkedő.
Sok esetben a posztemergens gyomirtással stresszt és sárgulást okozunk a kukoricának, ebből segít felépülni az Energia Humin széles hatóanyag tartalma a huminsav segítségével.

Kijuttatását az intenzív vegetáció első felében, 4-8 leveles állapotban ajánljuk elvégezni.

A nitrogén felvétele a virágzás közeledtével egyre fokozódik, itt jól jöhet a levélen keresztül kijuttatott magasabb nitrogén hatóanyag, ráadásul a gyökéren felszaporodott baktériumok is a virágzás közeledtével halnak el, a bennük lévő tápanyagok pedig akkor válnak felvehetővé, amikor a növénynek a legnagyobb szüksége van rá.
A második lombtrágya kezelést 8-10 levéltől csillagbimbós állapotig – az Energia lombtrágya családunk új, magas nitrogén tartalmú termékével (N 167g /l) javasoljuk. Az Energia Plusz alkalmazásánál az ajánlott dózis 30 liter/ha.

Silókukorica esetében, a nagy vegetatív elvárások miatt az Energia Plusz termékünkben lévő magas nitrogén hatóanyag kiemelten hasznos lehet, a magnézium és vas segít a fotoszintézis, klorofil képzés és a fehérje szintézis folyamataiban. A termékben lévő 6 mikroelem (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) pedig hozzájárul a jelentős mennyiségben kijuttatott makroelem hasznosuláshoz.

Talajszerkezet javítás

Phylazonit Tarlóbontó

A szár- és gyökérmaradványok elbontásával egyrészt felszabadítjuk a bennük lévő tápanyagokat; másrészt hozzájárulunk egy intenzív talajélet kialakulásához.

Kukorica esetében a tarlóbontás azért is kiemelkedő, mert a nyári vagy őszi betakarítású elővetemény után van idő a következő év tavaszig a szármaradvány tökéletes bomlására. A bontásból felszabaduló tápanyagot pedig agresszív tápanyag hasznosítása következtében kimagasló hatékonysággal tudja felvenni. Az áru kukorica akár 10 t/ha feletti értékes szármaradványt is visszahagyhat. Ez pedig lebontva jelentős tápanyagforrás.

Talajvédő művelés

Phylazonit Phyller kijuttatóval

A megfelelő agrotechnika a termékeink hatékonyságát tovább fokozza. A Phyller kijuttató injektáló rendszer gyakorlatilag bármilyen erő- vagy munkagépre komolyabb szaktudás nélkül felszerelhető, ráadásul egyszeri beruházási költsége már a felhasználás első évében megtérül. A szerkezet legfőbb előnye, hogy mivel a munkaművelettel egy időben történik az oldatok talajba juttatása, így sem növekvő gázolaj-felhasználási sem taposási kárral nem kell számolni.

A Phylazonit talajbaktérium készítmények gyártása és forgalmazása nekünk nem csak egy egyszerű munka, hanem egy csodálatos eszköz is arra, hogy óvjuk a környezetünket, hozzájáruljunk egy fenntartható mezőgazdasághoz és hosszú távon megőrizzük, javítsuk a táplálék alapjául szolgáló termőföldek állapotát.

2019-01-18T18:51:42+00:00