A baktériumot legelőször Christian Gottfried Ehrenberg írta le 1835-ben. Az 1950-es évek folyamán az alternatív gyógyászatban használták fel, amiről úgy találták, fogyasztásával stimulálja az immunaktivitást.

A Bacillus subtilis, más néven „széna bacillus” / „fű bacillus”, szívós baktériumfaj, amely megtalálható a vízben, a levegőben, a talajban és az állatok, emberek gyomor-bél traktusában is. Az egyik első baktériumfaj, amelyet alaposan tanulmányoztak, modellszervezetként használják fel minden más baktériumra és ma már széles körben alkalmazzák ipari, mezőgazdasági és fermentációs folyamatokban is.

Hihetetlen sokoldalú, változatos tulajdonságai révén, nagyon sokszínű felhasználása lehetséges.

Példaként, 2019-ben kifejlesztettek egy új technológiát, amelyben méhek közreműködése nélkül készítettek mézet, B. subtilis felhasználásával, ami alkalmazható az élelmiszer- és gyógyszeriparban is. Ezen felül a baktériumot gyomor-bélrendszeri rendellenességek megelőzésére használják fel mind emberekben, mind állatokban. Továbbá, több kutatás is kimutatta már, hogy a B. subtilis spórák képesek fennmaradni szimulált marsi környezetben, ami a bolygó kutatás szempontjából hatalmas előrelépés lehet.

De ami nekünk még fontosabb… szerepe a növénytermesztésben:

A talajban egy általánosan fellelhető baktérium. A rizobaktériumok egyik fő típusa, olyan spórákat képes létrehozni, amelyek zord környezeti feltételek mellett is hosszú ideig fennmaradhatnak a talajban. Amellett, hogy a gyökereken él, egyes törzsei a növényekben is megtalálhatóak. Más ismert Bacillus-fajoktól eltérően a B. subtilis obligát aerob, olyan szervezet, amely nem képes élni és növekedni oxigénmentes környezetben.

A B. subtilis közvetlen és közvetett biokontroll mechanizmust mutat a kórokozók által okozott betegségek elnyomására. Egyrészt, közvetlenül felléphetnek más mikrobák ellen azáltal, hogy különféle antibiotikumokat termelnek, amelyek segítik a növényt a kórokozók elleni védekezésben. Másrészt, – közvetett módon – a növény növekedését stimulálja és annak saját védelmi mechanizmusát aktiválja.

A talajba kijuttatva számos jótékony baktériummal szimbiózisban segíti a foszfor oldását, továbbá fokozza a stressztoleranciát a növényekben.

Felhasználása az ökológiai és fenntartható termelési rendszerek kielégítésére, valamint az éghajlatváltozás következtében megnövekedett stresszszint mérséklésére kiváló lehetőség. Ehhez termékeinkkel mi is segítséget nyújtunk a gazdáknak. A Phylazonit Talajregeneráló és Phylazonit Szója készítményeinkben lévő baktériumtörzseket úgy válogattuk össze, amelyekben nélkülözhetetlen „alkotóelemek” ezek a parányi élőlények.